Fejfájás

Fejfájásbetegségről akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő probléma. A fejfájás jelentkezhet tünetként, ha betegség áll a háttérben, pl.: influenza, homloküreg-gyulladás, rosszul korrigált látáshiba, glaukóma, nyaki gerinc betegsége, hipertónia, agyhártyagyulladás, agyi keringési zavar, agydaganat, azonban jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is.

A fejfájásnak három nagy típusa különböztethető meg: tenziós-, migrénes- és cluster típusú.

Tenziós fejfájás: feszültség vagy stressz okozta fejfájás. A fájdalom a nyak- és vállizomzat tartós feszülése következtében rendszerint a tarkótájon kezdődik, tompa nyomás formájában, és innen terjed rá az egész fejre. Enyhe vagy közepes erősségű lehet, a mindennapi tevékenységet gátolhatja, de nem akadályozza. A szokásos fizikai aktivitás nem fokozza. Órákon, napokon keresztül fennállhat, általában nincsenek kísérő tünetei.

Migrénes fejfájás: a migrén rohamokban jelentkező, lüktető vagy görcsös jellegű fejfájás, mely rendszerint féloldali és igen erős. Gyakran jár együtt hányingerrel, hányással, és szinte mindig fény és hang iránti túlérzékenység kíséri. A mindennapi tevékenységet erősen korlátozza, lehetetlenné is teheti. Oka agyi keringési zavar, kezdetben az agyi erek görcsösen összehúzódnak, később viszont kitágulnak, ezáltal még több gyulladáskeltő (fájdalmat fokozó) anyagot juttatva a sejtközötti térbe. Orvosi diagnózis-, fejfájásnapló vezetése szükséges, indokolt esetben megelőző kezelés.

Cluster típusú fejfájás: súlyos, rohamszerű, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jellemző éles, hasító fájdalom, mely 15-180 percig tart, a nap folyamán többször ismétlődik. Kezelése mindig az orvos feladata, és fontos a megelőző kezelés.

Feltétlenül orvosi diagnózis és kezelés szükséges, ha a fejfájás rohamokban jelentkezik, magas lázzal, idegrendszeri tünetekkel (reflexkiesés, érzészavar, bénulás, beszédzavar), szédüléssel, látászavarral, hányással, tarkómerevséggel jár vagy mozgásra erősödik. Orvosi kivizsgálás szükséges továbbá 7 évnél fiatalabb gyermekeknél, illetve ha a fejfájás gyakran (havonta több, mint tízszer) jelentkezik.

Vény nélkül kapható fejfájás csillapítók, a teljesség igénye nélkül:
Advil Ultra lágy kapszula
Algoflex filmtabletta
Ben-U-Ron tabletta
Coldrex tabletta
Mexalen tabletta
Panadol filmtabletta
Panadol extra filmtabletta
Rubophen tabletta
Saridon tabletta