Vitaminok

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, mivel sejtjeink nem képesek előállítani
őket, a táplálékkal jutnak szervezetünkbe.
A vízben oldódó vitaminok gyorsan felszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek a szervezetből, ezért folyamatos felvételük szükséges. Ide tartozik a C-vitamin és a B-vitamin család (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B10, B12 többek között). Fontos enzimek alkotórészei, számos anyagcsere-folyamatban vesznek részt. Legtöbbjük a bőr, haj és köröm épségéért felelős, ezért hiányukban bőrgyulladás,
hajhullás, körömtöredezés, illetve a nyálkahártyák (bélcsatorna, nyelv) gyulladása jön létre. A B1 vitamin különösen jó hatású ideggyulladásokban, a B6 vitamin a terhességi hányás legfontosabb gyógyszere, a B12 vitamin és a folsav a vérképzésben játszanak szerepet. Bvitamint tartalmaznak az élesztő, kenyér, hüvelyesek, hús és tej.
A C-vitamin felelős a hajszálerek falának védelméért és fontos antioxidáns. Hiányában fogíny- és nyálkahártyavérzések, gyulladások alakulnak ki, csökken a szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben. C-vitamin található a zöldpaprikában, hagymában, citromban, friss gyümölcsökben.

A zsírban oldódó vitaminok lassan szívódnak fel, de lassan is ürülnek a szervezetből, ezért túladagolhatók. Ide tartozik az A-, D-, E-, K-vitamin.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr, a hámszövet épségének fenntartásához, valamint a szemben a látóbíbor képződéséhez. Hiányában a bőr durvává válik, a nyálkahártyák begyulladnak, és zavart szenved szürkületi látás, farkasvakság alakulhat ki. A szervezet a béta-karotinból tudja előállítani, mely vízben oldódik, ezért a túladagolás nem fenyeget. A vitamint tartalmaz a tök,
spenót, sárgarépa, cseresznye, málna.
A D-vitamin felelős a normális csontnövekedésért, valamint az egészséges, ép csontállomány fenntartásáért. Hiányában a csontok ásványianyag-tartalma csökken, könnyen törnek, deformálódnak. D-vitamin bőrünkben a napfény ultraibolya sugarainak hatására keletkezik. Ez átlagos vegyes étrend mellett fedezi a szükségletet. Csecsemők, kisgyermekek számára a növekedéshez, illetve idősebb korban a gyengülő csontállomány épségének fenntartásához azonban külső bevitelre szorulunk. Túladagolása súlyos következményekkel (hányás, izomgyengeség, látászavar, vesekőképződés, veseelégtelenség) járhat. D-vitamin a tej-,
termékekben, főleg a sajtban van.
Az E-vitamin szerepet játszik a nemi működések, a szaporodóképesség (ivarsejtek képződése, megtermékenyülés) fenntartásában. Ezen kívül igen fontos antioxidáns. A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a véralvadási faktorok képződéséhez. Hiányában
vérzékenység alakul ki. A bélben lévő baktériumok elegendő mennyiséget termelnek, ezért Kvitamin hiány csak zsírfelszívódási zavar vagy a bélbaktériumokat elpusztító tartós széles spektrumú antibiotikus kezelés következtében szokott előfordulni.

Fokozott a szervezet vitaminszükséglete növekedés, terhesség, szoptatás idején, lázas állapotban, krónikus betegségben, felszívódási zavaroknál, időskorban, éhezéskor, valamint a bél baktériumflóráját károsító gyógyszerek szedésekor.

A hiánytünetek hátterében súlyos betegségek (malabszorpciós szindróma, gyomorbélbetegségek, rák, anorexia nervosa, alkoholizmus, esetleg gyógyszer mellékhatás állhat.

Forrás: Dr. Valló Ágnes.