Gyomorfájdalom

A gyomorfájás a gyomorszájnál, a has felső részén a középvonalban, közvetlenül a szegycsont alatt jelentkezik. Általában a gyomor vagy a nyombél valamilyen megbetegedése okozza. A fokozott gyomorsavtermelés kellemetlen égő érzést válthat ki, ami a nyelőcsövön át egész a torokig terjedhet. A gyomorhurut tompa vagy görcsös fájdalom, míg a fekély éles, hasító, gyakran étkezéssel összefüggő fájdalmat okoz.
Leggyakoribb a gyomorrontás, amit alkohol, fűszer, gyógyszerek, romlott vagy hirtelen túl nagy mennyiségű étel fogyasztása, illetve vírusfertőzés okoz. Gyomortáji fájdalmat kiválthat az előbbieken kívül stressz, szorongás is. A vékony- és vastagbelek betegségei a has bármely pontján okozhatnak görcsös fájdalmat. A jobb bordaív alatti fájdalom a máj és epehólyag betegségeire utal. A máj betegségei nem járnak fájdalommal. Az epegörcs heves, görcsös fájdalommal jelentkezik, amit epekő okozhat. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás köldöktáji, jobb vagy bal bordaív alatti fájdalmat egyaránt okozhat.
Vesekő esetében nem hasi, hanem háti, deréktáji fájdalom jelentkezik. Ha a kő a húgyvezetékbe kerül, erős görcsös fájdalom jelentkezik a has oldalsó részében, mely az alhasig húzódik. Az alhasi fájdalmak legtöbbször nőgyógyászati vagy urológiai eredetűek.

Vény nélkül kapható gyógyszerekre példák:
Almagel szuszpenzió
Almagel A szuszpenzió
Anacid szuszpenzió
Antagel M tabletta
Antagel szuszpenzió
Maalox rágótabletta
Maalox szuszpenzió
Nilacid tabletta
Quamatel mini filmtabletta
Rennie Antacidum rágótabletta
Talcid rágótabletta
Venter granulátum
Venter tabletta