magyar
english
2018 08. 17.print
Vitaminok 
 
A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Sejtjeink nem képesek előállítani őket, a táplálékkal jutnak szervezetünkbe.
 
A vízben oldódó vitaminok gyorsan felszívódnak, de gyorsan ki is ürülnek a szervezetből, ezért folyamatos felvételük szükséges. Idetartozik a C-vitamin és a B-vitamin család (B1, B2, B5, B6, B12). Fontos enzimek alkotórészei, számos anyagcsere-folyamatban vesznek részt. Legtöbbjük a bőr, haj és köröm épségéért felelős, ezért hiányukban bőrgyulladás, hajhullás, körömtöredezés, illetve a nyálkahártyák (bélcsatorna, nyelv) gyulladása jön létre.
 
A B1 vitamin különösen jó hatású ideggyulladásokban, a B6 vitamin a terhességi hányás legfontosabb gyógyszere, a B12 vitamin és a folsav a vérképzésben játszanak szerepet. B-vitamint tartalmaznak az élesztő, kenyér, hüvelyesek, hús és tej.
 
A C-vitamin felelős a hajszálerek falának védelméért. Hiányában fogíny- és nyálkahártyavérzések, gyulladások alakulnak ki. Csökken a szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben. C-vitamin található a zöldpaprikában, hagymában, citromban, friss gyümölcsökben.
 
A zsírban oldódó vitaminok lassan szívódnak fel, de lassan is ürülnek a szervezetből, ezért túladagolhatók. Idetartozik az A-, D-, E-, K-vitamin.
 
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr, a hámszövet épségének fenntartásához, valamint a szemben a látóbíbor képződéséhez. Hiányában a bőr durvává válik, a nyálkahártyák begyulladnak, és zavart szenved szürkületi látás, farkasvakság alakul ki. A szervezet előanyagából, a béta-karotinból tudja előállítani, mely vízben oldódik, ezért a túladagolás nem fenyeget. A vitamint tartalmaz a tök, spenót, sárgarépa, cseresznye, málna.
A D-vitamin felelős a normális csontnövekedésért, valamint az egészséges, ép csontállomány fenntartásáért. Hiányában a csontok ásványianyag-tartalma csökken, könnyen törnek, deformálódnak. D-vitamin bőrünkben a napfény ultraibolya sugarainak hatására keletkezik. Ez átlagos vegyes étrend mellett fedezi a szükségletet. Csecsemők, kisgyermekek számára a növekedéshez, illetve idősebb korban a gyengülő csontállomány épségének fenntartásához azonban külső bevitelre szorulunk. Túladagolása súlyos következményekkel (hányás, izomgyengeség, látászavar, vesekőképződés, veseelégtelenség) járhat. D-vitamin a tej-, termékekben, főleg a sajtban van.
Az E-vitamin szerepet játszik a nemi működések, a szaporodóképesség (ivarsejtek képződése, megtermékenyülés) fenntartásában. Ezenkívül igen fontos antioxidáns.
A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a véralvadási faktorok képződéséhez. Hiányában vérzékenység alakul ki. A bélben lévő baktériumok elegendő mennyiséget termelnek, ezért K-vitamin hiány csak zsírfelszívódási zavar vagy a bélbaktériumokat elpusztító tartós széles spektrumú antibiotikus kezelés következtében szokott előfordulni.
 
Fokozott a szervezet vitaminszükséglete növekedés, terhesség, szoptatás idején, lázas állapotban, krónikus betegségben, felszívódási zavaroknál, időskorban, éhezéskor, valamint a bél baktériumflóráját károsító gyógyszerek szedésekor.
 
A hiánytünetek hátterében súlyos betegségek (malabszorpciós szindróma, gyomor- bélbetegségek, rák, anorexia nervosa, alkoholizmus, esetleg gyógyszer mellékhatás állhat.
 
Forrás: Dr. Valló Ágnes, Ha a beteg kérdez… Galenus, Budapest, 2002
 
 
Vitamin készítmények és leírásaik a „Vitaminok” címszó alatt találhatók.