magyar
english
2018 08. 17.print
Fájdalomcsillapítás
 
A fájdalom - az orvosi szótár meghatározása szerint - változatos mértékű és helyű, jól körülírt vagy kiterjedt kellemetlen érzés, melyet rendszerint az érzőidegek továbbítanak az agyba. A fájdalom, mint élettani jelenség része a szervezet védekező mechanizmusának, mivel bekapcsolja a motoros reflexeket, és ébren tartja a szervezet védelmi apparátusát. A fájdalomra azonnal reagálunk, s minél gyorsabban szeretnénk megszüntetni.
 
A fájdalomérzet a bőr, illetve a belső szervek egyes pontjairól, az úgynevezett fájdalomreceptorokból indul ki. Fájdalomérző idegvégződés milliószámra található - többek között - a bőrünkben, a csontjaikban, az izmaikban, az ízületeinkben. Eloszlásuk azonban nem egyenletes, mert - például - a hátunk közepén sokkal kevesebb található, mint az ujjbegyünkben.
 
Fájdalom létrejöhet

· fizikai hatásra
· hő- vagy mechanikus hatásra
· kémiai hatásra
 
A fájdalom számtalan módon jelentkezhet. Nem véletlenül beszélünk tompa vagy éles, szúró, lüktető, feszítő, hasogató és nyilalló, nyomó, viszkető, szorító fájdalomról. A súlyos fájdalmat okozó sérülést szinte azonnal megérezzük, míg a tompa, sajgó fájdalom (pl. gyomorgörcs) később jut el a „tudatunkig", mivel lassabb vezetési sebességű idegrostokon terjed.

A fájdalom mindenképpen hasznos védekezőreakció, hiszen a szövetek károsodásától hivatott megvédeni minket. A fájdalmat kiváltó ingerület a gerincvelőn keresztül reflexes mozgásokat indíthat el: ha például egy forró tárgyat érintünk meg, azonnal elkapjuk a kezünket, még mielőtt végiggondolnánk, mi is történt valójában.
 
Akut fájdalom
 
Az ilyen típusú fájdalom, melyet szövetsérülés vált ki, lehet gyenge és csak egy pillanatig tartó - mint egy tűszúrás -, de lehet igen erős is, ami napokig, sőt hetekig is tarthat.(Égést, csonttörést, izomrándulást kísérő fájdalom.) Akut fájdalom esetén pontosan tudjuk, hol van a sérülés.
 
Krónikus fájdalom
 
Ellentétben az akut fájdalommal, a krónikus esetben a sérülés gyógyulását követően is megmarad a fájdalom. Rendszerint fél év eltelte után beszélünk krónikus fájdalomról. Oka lehet valamilyen krónikus megbetegedés (ízületi kopás vagy ízületi gyulladás. Esetenként sérülésből, gyulladásból ered, melyek a perifériális idegeket vagy a gerincvelőt érintik. Az idegfájdalomnak ez a típusa - mely az eredet sérülés gyógyulása után is fennmarad - neuropátiás fájdalomnak hívjuk. Ez azt jelenti, hogy a fájdalmat idegkárosodás, és nem a sérülés okozza. Időnként a krónikus fájdalom oka nem derül ki.
 
A leggyakoribb fájdalmak a fejfájás, az ízületi és csontfájdalmak, a különböző gyulladás, illetve fertőzés okozta fájdalmak, a fogfájás, a menstruációs fájdalmak, a műtétek utáni sebfájdalom, és a különböző daganatos megbetegedésekkel összefüggő fájdalmak.
 
  1. Fejfájás
 
Fejfájásbetegségről akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő probléma.
A fejfájás jelentkezhet tünetként, ha betegség áll a háttérben, pl.: influenza, homloküreg-gyulladás, rosszul korrigált látáshiba, glaukóma, nyaki gerinc betegsége, hipertónia, agyhártyagyulladás, agyi keringési zavar, agydaganat. Jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is.
A fejfájásnak három nagy típusa különböztethető meg: tenziós migrénes és cluster típusú.
Tenziós fejfájás: feszültség vagy stressz okozta fejfájás. A fájdalom a nyak- és vállizomzat tartós feszülése következtében rendszerint a tarkótájon kezdődik, tompa nyomás formájában, és innen terjed rá az egész fejre. Enyhe vagy közepes erősségű lehet, a mindennapi tevékenységet gátolhatja, de nem akadályozza. A szokásos fizikai aktivitás nem fokozza.
 
Órákon, napokon keresztül fennállhat, általában nincsenek kísérő tünetei.
 
Vény nélkül kapható fejfájás csillapítók: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Ben-U-Ron 500 mg tabletta
Coldrex tabletta
Efferalgan 500 mg pezsgőtabletta
Efferalgan C pezsgőtabletta
Efferalgan paracetamol 500 mg tabletta
Mexalen 500 mg tabletta
Miralgin tabletta
Panadol filmtabletta
Panadol extra filmtabletta
Panadol Junior por
Panadol Soluble pezsgőtabletta
Paracetamol BP 500 mg tabletta
Rhinoval c pezsgőtabletta
Rubophen 500 mg tabletta
Rubophen szirup
Saridon tabletta
Vicetamol pezsgőpor
 
 
Migrénes fejfájás: A migrén rohamokban jelentkező, lüktető vagy görcsös jellegű fejfájás, mely rendszerint féloldali és igen erős. Gyakran jár együtt hányingerrel, hányással, és szinte mindig fény és hang iránti túlérzékenység kíséri. A mindennapi tevékenységet erősen korlátozza, lehetetlenné is teheti.
Oka agyi keringési zavar, kezdetben az agyi erek görcsösen összehúzódnak, később viszont kitágulnak.
Orvosi diagnózis szükséges, fejfájásnapló vezetése, indokolt esetben megelőző kezelés.
 
Cluster típusú fejfájás: Súlyos, rohamszerű, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jellemző éles, hasító fájdalom, mely 15-180 percig tart, a nap folyamán többször ismétlődik.
Kezelése mindig az orvos feladata, és fontos a megelőző kezelés.
 
Feltétlenül orvosi diagnózis és kezelés szükséges, ha a fejfájás rohamokban jelentkezik, magas lázzal, idegrendszeri tünetekkel (reflexkiesés, érzészavar, bénulás, beszédzavar), szédüléssel, látászavarral, hányással, tarkómerevséggel jár vagy mozgásra erősödik.
Orvosi kivizsgálás szükséges 7 évnél fiatalabb gyerekeknél, illetve ha a fejfájás gyakra (havonta több, mint tízszer) jelentkezik.
 
  1. Fogfájás
 
A fogfájás erősen szúró, illetve húzó fájdalom. A fogak leggyakoribb betegsége a fogszuvasodás. Nem csak a fogszuvasodás okoz fogfájást, hanem a szabadon álló gyökérfelszínek, törött fogak. A bölcsességfogak növekedése rendszerint tompa nyomó fájdalommal jár. Az arcüreggyulladás érzékennyé teheti a felső fogakat. Szintén érezhető fájdalom a fogorvosi beavatkozást követően.
Ha a fájdalom a felső fogsorban jelentkezik, meghűlés, nátha vagy arcüreggyulladás is húzódhat a háttérben, ennek megfelelő kezelése szükséges.
Minden más esetben fogorvosi vizsgálat és kezelés szükséges.
Vény nélkül kapható fogfájás csillapítók: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Faringosept tabletta
Glycosept oldat
Halset oldat
Mebucain forte tabletta
Mundisal gél
Neo-Angin N bukkális tabletta
Neo-Angin N cukormentes tabletta
Phlogosal oldat
Septofort tabletta
Strepsils honey and lemon tabletta
Strepsils menthol and eucalyptus tabletta
Strepsils original tabletta
Strepsils plus tabletta
Strepsils vitamin c 100 mg tabletta
Efferalgan paracetamol 500 mg tabletta
Panadol Baby és Infant szuszpenzió
Panadol Baby szuszpenzió
Panadol filmtabletta
Panadol extra filmtabletta
Panadol Junior por
Panadol Soluble pezsgőtabletta
 
 
  1. Fülfájás
 
A külső hallójárat gyulladása (otitis externa) nagyon fájdalmas lehet. Bakteriális fertőzés okozhatja, mely kialakulhat uszodában, strandon a víz közvetítésével vagy izgató anyagok (hajlakk, hajfesték) fülbe jutásától, fül tisztítása során okozott sérüléstől. A gyulladás a fájdalmon kívül viszketéssel és gyakran bűzös folyással jár.
Fájdalmasak a külső fülben képződött kelések is.
A heveny középfülgyulladás (otitis media) a középfül bakteriális vagy vírusos fertőzése. Minden életkorban előfordul, de kisgyermekeknél a leggyakoribb, egyszerű megfázás szövődményeként alakul ki.
Kezelés hiányában súlyos szövődmények (agyhártyagyulladás, agytályog) jelentkezhetnek. A fertőzés tönkreteheti a hallócsontokat, a dobüregre terjedve a labirintust, s ezzel maradandó halláscsökkenést okoz.
A fülben érzett fájdalmat más, közeli szervek kisugárzása is eredményezheti (orr, melléküregek, fogak, állkapocs ízület, nyelv, garat, mandulák, nyirokcsomók, fültőmirigy, gége, nyelőcső).
Vény nélkül kapható fülfájás csillapítók: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
Oticur fülcsepp
Otipax fülcsepp
 
  1. Gyomorfájdalom
 
A gyomorfájás a gyomorszájnál, a has felső részén a középvonalban, közvetlenül a szegycsont alatt (epigastrium) jelentkezik. Általában a gyomor vagy a nyombél valamilyen megbetegedése okozza.
A fokozott gyomorsavtermelés kellemetlen égő érzést vált ki, ami a nyelőcsövön át egész a torokig terjedhet.
A gyomorhurut tompa vagy görcsös fájdalom, míg a fekély éles, hasító, gyakran étkezéssel összefüggő fájdalmat okoz.
Leggyakoribb a gyomorrontás, amit alkohol, fűszer, gyógyszerek, romlott vagy hirtelen túl nagy mennyiségű étel fogyasztása, illetve vírusfertőzés okoz.
Gyomortáji fájdalmat kiválthat stressz, szorongás.
A vékony- és vastagbelek betegségei a has bármely pontján okozhatnak görcsös fájdalmat.
A jobb bordaív alatti fájdalom a máj és epehólyag betegségeire utal. A máj betegségei nem járnak fájdalommal. Az epegörcs heves, görcsös fájdalommal jelentkezik, amit epekő okozhat vagy az epehólyag gyulladás is fájdalmas lehet.
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás köldöktáji, jobb vagy bal bordaív alatti fájdalmat egyaránt okozhat.
A vesekő esetében nem hasi, hanem háti, deréktáji fájdalom jelentkezik. Ha a kő a húgyvezetékbe kerül, erős görcsös fájdalom jelentkezik a has oldalsó részében, mely az alhasig húzódik.
Az alhasi fájdalmak legtöbbször nőgyógyászati vagy urológiai eredetűek.
Vény nélkül kapható gyógyszerek: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Almagel szuszpenzió
Almagel A szuszpenzió
Alusulin 200 mg/ml szuszpenzió
Alusulin tabletta
Anacid szuszpenzió
Antagel M tabletta
Antagel szuszpenzió
De-Nol 120 mg tabletta
Maalox rágótabletta
Maalox szuszpenzió
Malugel B szuszpenzió
Malugel szuszpenzió
Nilacid tabletta
Optacid granulált porkeverék
Quamatel mini filmtabletta
Rennie Antacidum rágótabletta
Talcid rágótabletta
Tisacid szuszpenzió
Tisacid tabletta
Ulcogant granulátum
Ulcogant szuszpenzió
Venter granulátum
Venter tabletta
Zantac 75 tabletta
 
 
  1. Hátfájás
 
Az isiász az ülőideg lefutási területén kialakuló, kisugárzó fájdalom. Oka az ágyéki gerinc elváltozása: ízületi kopás, a porckorong betegsége, elszakadása (porckorongsérv) vagy összeroppanása (csontritkulás következtében). Kisugárzó fájdalmat okozhatnak különböző daganatok is.
A csigolyabetegség deréktáji fájdalmat (lumbágót) okoz. Az isiász akkor alakul ki, ha a csigolyák között kilépő ideggyök nyomás alá kerül. A fájdalom ilyenkor a farpofába, a combba vagy akár a lábikrába, lábfejbe is kisugárzik, és köhögés, tüsszentés, erőlködés hatására vagy a hát mozgásakor erősödik. A gerinc melletti izmok védekezésképpen tartósan, görcsösen összehúzódnak, s ez gyakran fokozza a panaszokat.
Vény nélkül kapható gyógyszerek: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Aciphen kenőcs
Advil 200 mg tabletta
Aleve filmtabletta
Algesal krém
Algoflex 200 mg filmtabletta
Algoflex 400 mg filmtabletta
Arthrofluor kenőcs
Bayolin krém
Burofix tabletta
Diclac 5% gél
Dilofenac pharmavit 1% gél
Dolgit 800 filmtabletta
Dolgit krém
Dolobene gél
Elmetacin oldat
Erazon 1% gél
Erazon 1% krém
Fastum gél
Feldene 0,5% gél
Flameril 1% emulgél
Flector EP tapasz
Gerosan kenőcs
Hotemin kenőcs
Huma-Ibuprofen 200mg filmtabletta
Huma-Profen filmtabletta
Ibulös 200 pezsgőtabletta
Ibuprofen Polfa drazsé
Ibuprofen-Farmacon 200 mg filmtabletta
Ibutop gél
Indobene 1% gél
Mobisilin kenőcs
Nicoflex kenőcs
Nurofen 200 mg drazsé
Olfen gél
Opodeldok gél
Phenylbutazon 5% kenőcs
Propfenid 2,5% gél
Prontoket 5% spray
Rheumon gél
Solpaflex 300 mg retard kapszula
Solpaflex gél
Solpaflex tabletta
Spedifen 400 granulátum
Spedifen 600 granulátum
Thermo-Rheumon krém
Traumon gél
Traumon spray
Vera gél
Voltaren Dolo filmtabletta
Voltaren emulgél
 
 
  1. Izomfájdalom
 
Izomfájdalom egészséges embernél is jelentkezhet túlzott megterhelés, izomhúzódás következtében, de rossz mozdulat, izületi sérülés kapcsán is.
Vírusos fertőző betegség (meghűlés, influenza) tünete is lehet, ilyenkor lázzal jár.
Reumás betegségek, trombózis, sérülés (izomszakadás), gyógyszerek mellékhatása.
Izomfájdalmat okozhat a fibromialgia szindróma. Erre a betegségre a lágyszövetek (izmok, inak, ínszalagok) elhúzódó fájdalma, merevsége jellemző. Leggyakrabban a váll, nyak és derék körül alakul ki megterhelés következtében.
Vény nélkül kapható gyógyszerek: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Aciphen kenőcs
Advil 200 mg tabletta
Aleve filmtabletta
Algesal krém
Algoflex 200 mg filmtabletta
Algoflex 400 mg filmtabletta
Arthrofluor kenőcs
Bayolin krém
Burofix tabletta
Diclac 5% gél
Dilofenac pharmavit 1% gél
Dolgit 800 filmtabletta
Dolgit krém
Dolobene gél
Elmetacin oldat
Erazon 1% gél
Erazon 1% krém
Fastum gél
Feldene 0,5% gél
Flameril 1% emulgél
Flector EP tapasz
Gerosan kenőcs
Hotemin kenőcs
Huma-Ibuprofen 200mg filmtabletta
Huma-Profen filmtabletta
Ibulös 200 pezsgőtabletta
Ibuprofen Polfa drazsé
Ibuprofen-Farmacon 200 mg filmtabletta
Ibutop gél
Indobene 1% gél
Mobisilin kenőcs
Nicoflex kenőcs
Nurofen 200 mg drazsé
Olfen gél
Opodeldok gél
Phenylbutazon 5% kenőcs
Propfenid 2,5% gél
Prontoket 5% spray
Rheumon gél
Solpaflex 300 mg retard kapszula
Solpaflex gél
Solpaflex tabletta
Spedifen 400 granulátum
Spedifen 600 granulátum
Thermo-Rheumon krém
Traumon gél
Traumon spray
Vera gél
Voltaren Dolo filmtabletta
Voltaren emulgél
 
Akut izomfájdalom, izomláz esetén vérkeringés-élénkítő külsőleges készítményekkel végzett bedörzsölés, masszázs ajánlott.
Erősebb, makacs panaszok esetén a mozgás közben fellépő fájdalom gyulladásgátló készítményekkel csökkenthető.
 
  1. Menstruációs fájdalom
 
A ciklusos hormonális működés időszakában, 12-52 éves kor között 28 (23-35) naponként jelentkezik a menzesz. A nők átlagosan 4-6 napig menstruálnak, ebből 2-3 napig erősen. A vérzészavarok egyik csoportja az amenorrhoea, mikor a várt időszakban nem jelentkezik a menstruáció. Ha a terhesség kizárható és nem életkorból eredő klimaxról van szó, akkor valamilyen átmeneti hormonzavar vagy a peteérés hiánya áll a háttérben.
A másik csoportot képezik azok az esetek, mikor „plusz” vérzés jelentkezik – polymenorrhoea. Előfordul, hogy a vérzés elhúzódik, 10 napon túl is tart vagy két menzesz között rendellenes vérzés jelentkezik. A menopauza után jelentkező rendetlen vérzések 2%-a jelezhet rosszindulatú betegséget (méhtestrák), amit szövettani vizsgálattal lehet kizárni. A rendszeres rákszűrés csak a méhnyakrákot szűri ki.
A görcsös menstruáció, a dysmenorrhoea, ami akár hányással, ájulással járó, munka- ill. iskolalátogatási képtelenséget is okozhat. A primer dysmenorrhoea esetében a fájdalom már 1-2 nappal a periódus előtt elkezdődik és általában hasonló minden menstruációkor. A szekunder dysmenorrhoea-nál a panaszok akutak, erősek és hónapról hónapra erősödnek. Ilyenkor valamilyen nőgyógyászati betegség (gyulladás, mióma, méhen kívüli terhesség) állhat a háttérben. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál, IUD) gyakran fokozza a menstruációs panaszokat.
A premenstruációs szindróma (PMS) ritkább, de súlyosabb probléma. Testi és lelki változás, amely a menzesz előtt néhány nappal vagy egy héttel kezdődik és a menstruáció kezdetével múlik el. Tünetei: idegesség, ingerlékenység, a mell fájdalmas feszülése, akne a bőrön, émelygés, hasmenés, székrekedés, vizenyő, súlyingadozás, ízületi duzzanatok és fájdalmak. Oka tisztázatlan: hormonális vagy pszichovegetatív tényezők együttese válthatja ki.
Vény nélkül kapható gyógyszerek: a cikknévre kattintva a betegtájékoztató jelenik meg és „link” lehetőség a rendeléshez, ott regisztrálás után lehet rendelni.
 
Görcsoldók:
No-Spa 40 mg tabletta
Papaverinum hydrochloricum tabletta
Troparinum combinatum tabletta
 
Elmaradó vérzés:
Vitamin E kapszula
 
PMS:
Premens filmtabletta
 
 
Forrás: Dr. Valló Ágnes, Ha a beteg kérdez… Galenus, Budapest, 2002